luni, 23 martie 2015

Introducere

                                               
Despre comunitatea evreieasca pe scurt
Pe malurile Milcovului, evreii sunt atestati documentar înca din secolul al XVII-lea. În Focsanii moldovenesc se pomeneste existenta unei sinagogi la 1698 si a unui cimitir la 1691. Dupa Unirea din 1859, evreii reprezentau în jur de 20% din populatiaFocsanilor, adica 1855 suflete. De-a lungul existentei sale, comunitatea evreiasca a avut patru cimitire, din care doua sunt practic imposibil de localizat în teren, unul se gaseste într-o stare deplorabila, iar altul, in CrîngulPetresti, abia a inceput sa fie restaurat. Pe 30-31 decembrie 1881 a avut loc, la Focsani, Congresul Sionist al cărui preşedinte de onoare a fost rabinul Focşaniului Moshe Halevi Golding. De acest Congres se leagă ideea fondării statului Israel. 
„Comunitatea din Focşani avea 6 sinagogi în 1896. Trei ani mai târziu, evreii reprezentau 25% din populaţia oraşului. În a doua parte a sec XIX lea s-a deschis şi prima şcoală israelită, iar modernitatea aduce o creştere a importanţei comunităţii în viaţa economică a oraşului. Este şi epoca pătrunderii ideilor sioniste, Focşanii fiind un centru al sionismului est european. Creşte numărul sinagogilor, iar discrepanţa socială în interiorul comunităţii evreieşti devine din în ce mai evidentă prin maniera în care se construiau sinagogile pentru săraci şi cele pentru bogaţi”, spune Mircea Rond, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Focşani.
În pragul celui de-al Doilea Război Mondial comunitatea evreiască deţinea 5 şcoli, o grădiniţă, un liceu cu 188 de elevi şi 20 de cadre didactice. În aceeaşi perioadă existau 5439 de evrei, 12 sinagogi, 4 rabini şi 7 cimitire în tot judeţul, 2 instituţii de binefacere, un azil, o cantină şi un dispensar.
 Întemeiata pe reguli şi convingeri puternice de convieţuire, evreimea îşi ducea viaţa oarecum diferit, mai ales când venea vorba despre locaşurile care îi “asigurau” într-un fel legăturile cu divinitatea. Astfel, evreii se năşteau şi erau botezaţi în sinagogile proprii şi erau îngropaţi în cimitirele lor.
 Pana în 1947, evreii au jucat un rol de prim ordin în viata sociala, economica si culturala a orasului. Dupa aceasta data, majoritatea populatieievreiesti a emigrat în Israel. Acum, comunitatea din Focsaninumara mai putin de 60 de persoane de varsta a treia si activitatea acestora graviteaza în jurul sinagogii din zona Pietii Moldovei.

„După cel de-al doilea război mondial, în urma a două valuri masive de emigrări în Israel, respectiv în  1949 şi 1950-1951 populaţia evreiască din Focşani se înjumătăţeşte. Regimul comunist a diminuat şi mai mult numărul evreilor, astfel că preponderent au rămas persoanele vârstnice ce nu au avut temeritatea de începe o nouă viaţă”, mai precizează Mircea Rond.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu